Extrusion process: the great properties of fibrous proteins

Le changement climatique oblige chacun de nous à changer ses habitudes de consommation et à faire quelque chose pour la planète. Changer nos habitudes pour protéger l’environnement ? La consommation de viande est souvent pointée du doigt comme l’une des solutions les plus fréquemment citées. Pour une bonne raison : saviez-vous que près de 50 % de la production céréalière mondiale sert à nourrir le bétail ? Réduire sa consommation de viande en passant aux protéines végétales revient donc à réduire son empreinte carbone dans un monde où la population mondiale ne cesse de croître.

Alors, si manger des insectes ne vous tente pas, rassurez-vous : il existe une alternative plus savoureuse à la viande. Cette alternative est à base de plantes. Ce nom mystérieux se traduit simplement par ce qui est communément appelé, familièrement, “fausse viande”. Une appellation un peu biaisée : les protéines fibreuses sont issues de protéines végétales, notamment de farine de légumineuses. Ils sont généralement transformés de manière à avoir la même texture et le même goût que la viande.

Ce n’est pas un hasard si ces protéines sont désormais sous le feu des projecteurs : les régimes végétaliens et végétariens s’imposent comme une tendance de fond et leur importance culturelle devient également de plus en plus perceptible. Pour l’agroalimentaire, c’est un virage qui s’impose afin de séduire une clientèle sensibilisée aux nouveaux enjeux éthiques mais qui n’est pas prête à perdre le goût des bonnes choses…

 

 

Intégration des protéines fibreuses dans les processus 

Les produits protéinés à base de fibres sont principalement utilisés comme substitut de la viande. Leur avantage : les protéines végétales qui les composent sont pauvres en cholestérol et en graisses, mais riches en fibres et nutriments. Les farines sont généralement extraites de plantes comme le soja, les céréales ou les légumineuses comme les pois, les pois chiches ou les lentilles.

Ce n’est plus un secret que l’extrusion est l’un des procédés les plus populaires pour produire des protéines fibreuses. Pour tout vous raconter, nous le confions à l’expert en la matière : Clextral , véritable pionnier de cette technologie. Basée en France, cette entreprise française a fêté ses 60 ans en 2016 et n’a cessé de développer la technologie d’extrusion.  

Extrusion consists of transforming raw materials, introduced in the form of powders, to obtain fibrated products whose texture varies according to the process used. For example, the dry process results in a rather spongy texture, whereas a wet process results in a highly fibrous product, resembling the texture of meat. The finished product has the same protein content as meat: a significant nutritional argument. At the end of the chain, the finished product can be sold as a semi-finished product or processed like meat in order to perfect its taste and resemblance.

Switch to fibre with IFPC!

Extrusion allows food companies to diversify their offer by developing products for the flexitarian, vegetarian and vegan markets. IFPC chose Clextral for its know-how in the field of fibrous proteins, notably through their long track record and their joint expertise with a number of international research centres and universities, including the Saskatchewan Food Industry Development Centre (SFIDC) and HES-SO Valais-Wallis, in Switzerland (the University of Applied Sciences, Western Switzerland – Valais) for the development of new recipes.

With more than 50 fibre protein plants worldwide and an established presence in Switzerland, Clextral is a flexible SME, highly specialised in extrusion and with strong values:

  • Hygienic design of equipment
  • Tailor-made production capacities: from 10 kH/h to 600 kg for wet extrusion and up to 3500 kg/h for dry extrusion
  • Environmental responsibility: The production of fibrous proteins accounts for 95% less carbon emissions than the production of beef.

Are you interested in extrusion? With its expertise in the field, IFPC can provide you with global project support tailored to your needs.

Our tailor-made support consists of 6 phases:

  • Phase 1 – Identifying the goals: providing advice and assistance in drawing up the preliminary drafts. (PPS): Preliminary project summary and (PPP): Preliminary project proposal
  • Phase 2 – Drawing up specifications: providing advice on and drafting specifications
  • Phase 3 – Comparing offers: providing advice and assistance in the preparation of order files
  • Phase 4 – Assisting in the decision making process: drafting a support document on potential investments
  • Phase 5 – Providing support on the project: assisting the project owner or project manager
  • Phase 6 – Assisting in the development and coordination: assisting the project owner in developing the plant.

A comprehensive approach to technology and project management, to learn more about extrusion and how to integrate it smoothly into your processes. With IFPC, it’s time to switch to fibre. Contact us !